Antallet af børn under fattigdomsgrænsen steg med 10.500 børn alene i 2016. Det skyldes især kontanthjælpsloftet. Særligt i de kommuner, der i forvejen havde en høj andel etårs-fattige børn, har stigningen været stor. På Lolland-Falster, i Sønderjylland og Vestsjælland samt i en række københavnske vestegnskommuner er mere end 5 pct. af børnene nu under fattigdomsgrænsen.
48.300 børn var i 2016 under fattigdomsgrænsen. Det er rekordhøjt, og en stigning på over 10.000 børn i forhold til året før. Den markante stigning i antallet af børn under fattigdomsgræsnen hænger direkte sammen med indførelsen af kontanthjælpsloftet.
Kontanthjælpsloftet ramte imidlertid mindre voldsomt i 2016, end det vil gøre i 2017 og fremover, da loftet kun var gældende i de sidste 3 måneder af 2016. Et foreløbigt skøn over, hvor mange børn der ville være kommet under fattigdomsgrænsen, hvis kontanthjælpsloftet havde været indført i hele 2016, viser, at yderligere 15.000 børn ville komme under fattigdomsgrænsen.
Der er stor forskel mellem kommunerne i antallet af etårs-fattige børn. Udbredelsen af børnefattigdom er højest på Lolland-Falster, i Sønderjylland og Vestsjælland samt i en række københavnske vestegnskommuner. Den højeste andel af etårs-fattige børn er på Langeland, hvor 7,6 pct. af børnene bor i en familie med en indkomst under fattigdomsgrænsen.
Den kommune med færrest etårs-fattige børn er Egedal Kommune, hvor 1,4 pct. af børnene bor i familier, der har en indkomst under fattigdomsgrænsen. Der er altså over 5 gange så stor en andel af etårs-fattige børn på Langeland, som der er i Egedal Kommune.
Der har været en stigning i andelen af etårs-fattige børn i hele landet i 2016, og desværre viser tallene også, at stigningen fordeler sig skævt. De kommuner, der i forvejen har flest fattige børn, har også har den relativt største stigning.