
Ny platform for sårbare unge
Fonden vil udvikle en platform, hvor børn og unge der har fået stilet en diagnose, kan finde svar på mange af de spørgsmål, der opstår i kølvandet på udredningen. Her vil pårørende, kærester og venner også kunne få indsigt, og værktøjer til støtte.
Platformen vil bestå af en app, der kortlægger symptomernes udstrækning over tid og den unges adfærd i samme periode samt et site, der fortæller om hvad der faktisk sker i hjernen når man har f.eks. har ADHD, ADD eller OCD.
International forskning peger på, at jo mere man ved om hjernens funktioner samt den adfærd der kan udløse f.eks. stress, depression og angst, jo bedre bliver man til at håndtere psykiske lidelser. En anden vigtig faktor er, at man har en viden om at man ikke er alene om at have en udfordring – faktisk har én ud af fire inden for et år oplevet symptomer i større eller mindre grad.
Idéen til denne platform tager udgangspunkt i beretninger fra de mange unge vi har haft med i støttegrupperne i NaturCompagniet. I gennem to år har vi interviewet deltagerne, og fundet et meget entydigt mønster. Til trods for gode hensigter i det offentlige regi, og organisationer der beskæftiger sig med området, oplever vi rigtig mange unge der er stærkt frustreret, ulykkelige og som ikke oplever at livet giver nogen mening.
I det følgende fortæller vi om hvorfor vi blev inspireret til den nye indsats og platform. Det er uddrag, hvor de unge selv peger på nødvendigheden af det nye initiativ. Derfor er det også de unge selv der deltager i opbygningen af app og site – naturligvis assisteret af professionelle kræfter.
Så med andre ord – hvis du har en professionel tilgang til den nye platform hører vi meget gerne fra dig!
Men lad os nu lytte til hvad de unge selv siger:
Pia 17 år: ”Nu giver det mening for mig, at det er ADD jeg har. Men det har taget alt for lang tid at nå til denne erkendelse. Der har ikke været ”en rød tråd” igennem mit forløb, siden jeg oplevede, at der var noget galt i 6. klasse, og det begyndte at gå ned af bakke. Jeg var tydeligvis ikke som de andre, men der altså gået fire år med en masse nederlag og en følelse af ”at stå udenfor””.
Peter 18 år: ”Jeg fik diagnosen ADD for et år siden. Det var på en eller anden måde rart at vide: Det er altså dét det handler om. Det har ikke noget at gøre med min opvækst, men noget hjernekemi der ikke er helt som de andres. Nu ved jeg hvad jeg fejler – det er rigtig godt at vide. Så kan jeg jo arbejde med det”.
Anne 17 år: “Før vidste jeg jo godt, at der var noget galt, men hvad? Havde jeg fået hjælp tidligere, ville det have haft en stor betydning. Jo hurtigere man får det at vide, jo hurtigere kan man arbejde med det”.
Christine 17 år: ”Hvorfor tænker jeg så meget? Hvorfor bliver jeg så forvirret ? Hvorfor har jeg svært ved at bevare koncentrationen? Hvorfor farer jeg sammen, når der kommer støj fra ventilationen der går i gang? Havde jeg vidst alt det fra start, havde jeg kunne håndtere det anderledes. Hvis jeg havde fået fortalt hvordan hjernen reagerer hos én med ADD og OCD. Så kunne jeg jo have arbejdet med det, men ikke mindst ville jeg have haft en vished om hvad der var galt med mig.
Svend 18 år: ”Hvad er almindelig adfærd og hvad skyldes ADHD? Hvad er normalt, og hvad skyldes en min diagnose? Det var rigtig svært for mig at adskille. Nu ved jeg, at det har noget med min hjerne at gøre. Noget kemi i hjernen der ikke er som andres. Længere er den ikke. Det giver mig ro!
Ali 19 år: Jeg mangler noget biologi til selv at opbygge tilstrækkelige mængder af endofiner og dopamine (kemiske stoffer der bl.a. giver ”lykkefølelse” og ”belønning”). Men nu ved jeg hvordan jeg selv kan bidrage til den produktion. Blandt andet gennem masser af ture i naturen, og ikke mindst ved at gøre noget godt for andre. Det sidste er jo fantastisk – det hjælper mig meget at opleve glæden hos andre, når jeg hjælper dem på én eller anden måde. På sin vis tror jeg at verden ville være et bedre sted hvis alle havde ADD – og vidste hvordan de skulle håndtere det”.